Nieuws

Scherpenzeel geeft subsidie op SelectaDNA

Scherpenzeel geeft subsidie op SelectaDNA

De gemeente Scherpenzeel doet mee aan een preventief middel tegen woninginbraken: Selecta DNA. Dat is een onzichtbaar middel met een unieke code. U brengt het materiaal aan op uw waardevolle spullen. Na een – onverhoopte – inbraak kan de politie teruggevonden spullen herkennen en snel aan de rechtmatige eigenaar teruggeven. In andere gemeenten, zoals in Amersfoort, zijn goede ervaringen opgedaan: daar is het aantal woninginbraken gedaald met 85%.
De afgelopen periode is het aantal woninginbraken ook in Scherpenzeel gestegen. Dat is voor slachtoffers van een inbraak een héél vervelende ervaring. De gemeente zet zich samen met de politie en andere instanties in om inbraken zoveel mogelijk te voorkomen en daders aan te pakken. Bron: scherpenzeel.nl

8 Texaco vestigingen bewapend met DNA-spray

8 Texaco vestigingen bewapend met DNA-spray

Op de bemande Texaco tankstations van GP Groot zijn afgelopen week DNA-douches geïnstalleerd. De DNA-douche is een belangrijk wapen in de strijd tegen overvallers. De DNA-douche is vooral bedoeld als preventiemiddel. Overvallers worden afgeschrikt doordat de pakkans wordt vergroot.

Bij een overval op een tankstation wordt de DNA-spray geactiveerd. Terwijl de politie wordt gealarmeerd, besproeit deze douche de overvaller met een unieke, transparante DNA-vloeistof. De spray is niet schadelijk en blijft langere tijd op de huid en kleding zitten. Deze sporen zijn met het blote oog niet zichtbaar. Pas wanneer de overvaller met een UV-lamp beschenen wordt licht hij op.

Tegenwoordig zijn politieauto’s en agenten uitgerust met deze lampen. Doordat iedere spray-unit een unieke DNA-code bevat, is de verdachte te koppelen aan de locatie waar de overval heeft plaatsgevonden.

De DNA-douche is een groot succes en heeft in veel steden geleid tot een daling van het aantal overvallen. Bron: gpgroot.nl

Noord/Zuidlijn zet DNA-spray in

Noord/Zuidlijn zet DNA-spray in

Koper is kostbaar
Vertel Tom, wat is DNA-spray en waarom spuiten we het straks op onze koperen kabels? Tom: “Zoals je waarschijnlijk wel weet is koper ontzettend kostbaar en daardoor erg in trek bij dieven. Om te voorkomen dat deze koperrovers er in de toekomst met onze kabels vandoor gaan behandelen we het koper met synthetische DNA, zodat de kabels een eigenaar hebben en daardoor niet aantrekkelijk om te verhandelen zijn.”

Bron: hierzijnwij.nu

Nieuw-West voorziet twee nieuwe gebieden van DNA-spray

Nieuw-West voorziet twee nieuwe gebieden van DNA-spray

Stadsdeel Nieuw-West heeft twee nieuwe winkelgebieden aangewezen waar DNA-spray installaties worden geplaatst. Het gaat om het Confuciusplein met het aangrenzende stuk van de Burgemeester van Leeuwenlaan en het Lambertus Zijlplein.

Op de pleinen worden waarschuwingsborden geplaatst met de boodschap dat het gebied is beveiligd met DNA-spray. Bron: parool.nl

DNA-spray in kinderprogramma Willem Wever

DNA-spray in kinderprogramma Willem Wever

DNA-spray trekt zelfs de aandacht bij kinderen. Rosalie van 11 vroeg aan Willem Wever: Wat is DNA-spray? 

 

Deel 1

Deel 2