Werking

Hoe werkt SelectaDNA-spray?

SDNA-spray is een vloeistof waarin een unieke synthetische (niet humane) DNA-code is verwerkt. Een sprayinstallatie die boven uitgangen en/of plaatsen met diefstalgevoelige producten wordt geplaatst zorgt ervoor dat de vloeistof tijdens een inbraak of overval als een douche op de dader terecht komt. De spray is niet schadelijk, maar blijft wel langere tijd op kleding en lichaam aanwezig. Tijdens deze hele periode is de dader met behulp van de code in de spray aan de plaats delict te koppelen.

Activatie

Er zijn verschillende manieren om het SDNA-spray systeem tijdens een overval te activeren. Bij alle technieken is ervan uitgegaan dat de activatie zo onopvallend mogelijk moet gebeuren. Inmiddels zijn er technieken beschikbaar waarbij er geen handeling of geen afwijkende handeling hoeft te gebeuren. Tijdens een inbraak wordt de sprayinstallatie door het anti-inbraaksysteem op scherp gezet. Zowel bij een overval als bij een inbraak geldt dat de SDNA-spray pas vrij komt als er iemand in de buurt van de sprayinstallatie komt. Tot die tijd staat het systeem op stand-by.

UV-licht

De markering van de SDNA-spray is met het blote oog niet zichtbaar, maar met behulp van een uv-lamp is de aanwezigheid van SelectaDNA eenvoudig vast te stellen. De vloeistof wordt onder dit speciale licht namelijk helder blauw. Na analyse van het synthetische DNA wordt duidelijk waar de spray vandaan komt.

Unieke code

Iedere spuitbus met SDNA-spray is voorzien van een unieke DNA-code. Wanneer een dader wordt betrapt met spray op zijn lichaam of kleding of met producten die met de spray in aanraking zijn geweest is in een forensisch laboratorium vast te stellen welke code dit is. Vervolgens kan de code vergeleken worden met de code van de spuitbus die door de politie in beslag is genomen na activatie van de SDNA-spray.

Preventie

SDNA-spray heeft een sterke preventieve werking. Doordat daders voortdurend door gebruikers en de politie gewezen worden op de toepassing van de spray zijn zij zich zeer bewust van het risico dat ze lopen. Zij kunnen gedurende een langere periode gekoppeld worden aan een delict en afhankelijk van de omstandigheid waarin SelectaDNA wordt aangetroffen bij een verdachte kan het product dienen als aanwijzing of aanvullend bewijs in een strafzaak.

Wilt u meer weten over de werking van SDNA-spray? Neem dan contact met ons op.