Nieuws

Nieuws

Wederom minder koperdiefstallen op het spoor

12 August 2015

Goed nieuws voor de reiziger. Het aantal koperdiefstallen is ten opzichte van vorig jaar drastisch gedaald. Waren er in het eerste half jaar van 2014 nog 127 diefstallen, in 2015 is dat aantal gedaald naar 54. Een daling van 57%. De maatregelen tegen koperdiefstal werpen hun vruchten af en daar gaan we dan ook mee door.

Aluminium en DNA-spray

Koper is het beste materiaal om stroom te geleiden. Nodig voor het spoor dus. Maar waar het kan, vervangen we koper door aluminium. Dat is veel minder waard. Tenslotte is veel koper door ProRail bewerkt met synthetisch DNA zodat de afkomst van het koper kan worden bepaald. Bron: ProRail

Scherpenzeel geeft subsidie op SelectaDNA

23 March 2015

De gemeente Scherpenzeel doet mee aan een preventief middel tegen woninginbraken: Selecta DNA. Dat is een onzichtbaar middel met een unieke code. U brengt het materiaal aan op uw waardevolle spullen. Na een – onverhoopte – inbraak kan de politie teruggevonden spullen herkennen en snel aan de rechtmatige eigenaar teruggeven. In andere gemeenten, zoals in Amersfoort, zijn goede ervaringen opgedaan: daar is het aantal woninginbraken gedaald met 85%.
De afgelopen periode is het aantal woninginbraken ook in Scherpenzeel gestegen. Dat is voor slachtoffers van een inbraak een héél vervelende ervaring. De gemeente zet zich samen met de politie en andere instanties in om inbraken zoveel mogelijk te voorkomen en daders aan te pakken. Bron: scherpenzeel.nl

8 Texaco vestigingen bewapend met DNA-spray

19 December 2014

Op de bemande Texaco tankstations van GP Groot zijn afgelopen week DNA-douches geïnstalleerd. De DNA-douche is een belangrijk wapen in de strijd tegen overvallers. De DNA-douche is vooral bedoeld als preventiemiddel. Overvallers worden afgeschrikt doordat de pakkans wordt vergroot.

Bij een overval op een tankstation wordt de DNA-spray geactiveerd. Terwijl de politie wordt gealarmeerd, besproeit deze douche de overvaller met een unieke, transparante DNA-vloeistof. De spray is niet schadelijk en blijft langere tijd op de huid en kleding zitten. Deze sporen zijn met het blote oog niet zichtbaar. Pas wanneer de overvaller met een UV-lamp beschenen wordt licht hij op.

Tegenwoordig zijn politieauto’s en agenten uitgerust met deze lampen. Doordat iedere spray-unit een unieke DNA-code bevat, is de verdachte te koppelen aan de locatie waar de overval heeft plaatsgevonden.

De DNA-douche is een groot succes en heeft in veel steden geleid tot een daling van het aantal overvallen. Bron: gpgroot.nl

Noord/Zuidlijn zet DNA-spray in

4 November 2014

Koper is kostbaar
Vertel Tom, wat is DNA-spray en waarom spuiten we het straks op onze koperen kabels? Tom: “Zoals je waarschijnlijk wel weet is koper ontzettend kostbaar en daardoor erg in trek bij dieven. Om te voorkomen dat deze koperrovers er in de toekomst met onze kabels vandoor gaan behandelen we het koper met synthetische DNA, zodat de kabels een eigenaar hebben en daardoor niet aantrekkelijk om te verhandelen zijn.”

Bron: hierzijnwij.nu

Nieuw-West voorziet twee nieuwe gebieden van DNA-spray

4 November 2014

Stadsdeel Nieuw-West heeft twee nieuwe winkelgebieden aangewezen waar DNA-spray installaties worden geplaatst. Het gaat om het Confuciusplein met het aangrenzende stuk van de Burgemeester van Leeuwenlaan en het Lambertus Zijlplein.

Op de pleinen worden waarschuwingsborden geplaatst met de boodschap dat het gebied is beveiligd met DNA-spray. Bron: parool.nl