Nieuws

Nieuws

8 Texaco vestigingen bewapend met DNA-spray

19 December 2014

Op de bemande Texaco tankstations van GP Groot zijn afgelopen week DNA-douches geïnstalleerd. De DNA-douche is een belangrijk wapen in de strijd tegen overvallers. De DNA-douche is vooral bedoeld als preventiemiddel. Overvallers worden afgeschrikt doordat de pakkans wordt vergroot.

Bij een overval op een tankstation wordt de DNA-spray geactiveerd. Terwijl de politie wordt gealarmeerd, besproeit deze douche de overvaller met een unieke, transparante DNA-vloeistof. De spray is niet schadelijk en blijft langere tijd op de huid en kleding zitten. Deze sporen zijn met het blote oog niet zichtbaar. Pas wanneer de overvaller met een UV-lamp beschenen wordt licht hij op.

Tegenwoordig zijn politieauto’s en agenten uitgerust met deze lampen. Doordat iedere spray-unit een unieke DNA-code bevat, is de verdachte te koppelen aan de locatie waar de overval heeft plaatsgevonden.

De DNA-douche is een groot succes en heeft in veel steden geleid tot een daling van het aantal overvallen. Bron: gpgroot.nl

Noord/Zuidlijn zet DNA-spray in

4 November 2014

Koper is kostbaar
Vertel Tom, wat is DNA-spray en waarom spuiten we het straks op onze koperen kabels? Tom: “Zoals je waarschijnlijk wel weet is koper ontzettend kostbaar en daardoor erg in trek bij dieven. Om te voorkomen dat deze koperrovers er in de toekomst met onze kabels vandoor gaan behandelen we het koper met synthetische DNA, zodat de kabels een eigenaar hebben en daardoor niet aantrekkelijk om te verhandelen zijn.”

Bron: hierzijnwij.nu

Nieuw-West voorziet twee nieuwe gebieden van DNA-spray

4 November 2014

Stadsdeel Nieuw-West heeft twee nieuwe winkelgebieden aangewezen waar DNA-spray installaties worden geplaatst. Het gaat om het Confuciusplein met het aangrenzende stuk van de Burgemeester van Leeuwenlaan en het Lambertus Zijlplein.

Op de pleinen worden waarschuwingsborden geplaatst met de boodschap dat het gebied is beveiligd met DNA-spray. Bron: parool.nl

DNA-spray in kinderprogramma Willem Wever

24 September 2014

DNA-spray trekt zelfs de aandacht bij kinderen. Rosalie van 11 vroeg aan Willem Wever: Wat is DNA-spray?

 

Deel 1

Deel 2

Begraafplaats Kerkrade voorzien van SDNA

30 June 2014

KERKRADE – Met onzichtbare en onschadelijke SDNA-spray zijn waardevolle voorwerpen op gemeentelijke begraafplaatsen in Kerkrade gemerkt. Hierdoor wordt het verhandelen van deze objecten bemoeilijkt. Bovendien zijn bij de ingangen van deze begraafplaatsen waarschuwingsborden geplaatst. Dit schrijft het college van B & W, naar aanleiding van vragen van de CDA-fractie.

De maatregel blijkt aan te slaan, zo wordt verder geconstateerd, omdat sindsdien geen nieuwe feiten zijn gemeld. Daarnaast is het toezicht verscherpt en blijkt sprake van een uitgebreide informatievoorziening. Ook de beheerders/eigenaren van ‘particuliere begraafplaatsen’ worden geïnformeerd en krijgen desgewenst tips. Bron: kerkrade.gezien.nl