Nieuws

Nieuws

DNA-spray in kinderprogramma Willem Wever

24 September 2014

DNA-spray trekt zelfs de aandacht bij kinderen. Rosalie van 11 vroeg aan Willem Wever: Wat is DNA-spray?

 

Deel 1

Deel 2

Begraafplaats Kerkrade voorzien van SDNA

30 June 2014

KERKRADE – Met onzichtbare en onschadelijke SDNA-spray zijn waardevolle voorwerpen op gemeentelijke begraafplaatsen in Kerkrade gemerkt. Hierdoor wordt het verhandelen van deze objecten bemoeilijkt. Bovendien zijn bij de ingangen van deze begraafplaatsen waarschuwingsborden geplaatst. Dit schrijft het college van B & W, naar aanleiding van vragen van de CDA-fractie.

De maatregel blijkt aan te slaan, zo wordt verder geconstateerd, omdat sindsdien geen nieuwe feiten zijn gemeld. Daarnaast is het toezicht verscherpt en blijkt sprake van een uitgebreide informatievoorziening. Ook de beheerders/eigenaren van ‘particuliere begraafplaatsen’ worden geïnformeerd en krijgen desgewenst tips. Bron: kerkrade.gezien.nl

70% minder koperdiefstal op het spoor

17 April 2014

Het aantal koperdiefstallen op het spoor in drie jaar met 70 procent afgenomen.

Waren er in 2011 nog 516 van dit soort diefstallen, in 2012 waren dat er 288 en vorig jaar 153. Die cijfers heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie naar de Tweede Kamer gestuurd.

 

Actie koperslag
In 2011 werd begonnen met de Actie Koperslag om deze criminaliteit aan te pakken. De actie werd opgezet, omdat diefstal van koper op het spoor kan leiden tot gevaarlijke situaties en overlast.

Belangrijke aanleiding was een botsing in januari 2011 tussen een ICE-trein en een goederentrein bij Zevenaar, waarbij koperdiefstal een van de oorzaken bleek. Ook leidt de diefstal van koper uit bovenleidingen tot vertragingen.

 

Minister tevreden
​Opstelten is tevreden over de actie van politie, justitie, ProRail, TenneT en de metaalbranche. Doel was het aantal koperdiefstallen te halveren. Het aantal opgepakte verdachten is relatief klein en nam na een stijging in 2012 naar 33 weer af naar 17 vorig jaar. Daarmee kwam de pakkans uit op 6,9 procent.

De minister vindt preventieve maatregelen als het markeren met SDNA beter gelukt dan het opsporen of betrappen van de koperdieven. Bron: rtlnieuws.nl

Kunstwacht markeert bronzen beelden in Almere met DNA

2 April 2014

Om diefstal van bronzen kunstwerken te voorkomen gaat de gemeente Almere een aantal kunstwerken beveiligen met DNA-vloeistof. Het wordt met wattenstaafjes op strategische plekken aangebracht. Niet te zien met het blote oog maar wel met uv-stralen.

De afgelopen jaren is de diefstal van brons en koper sterk toegenomen. Ook kunstwerken in de openbare ruimte moeten het ontgelden. Dit komt vooral omdat de prijs per kilo de laatste jaren sterk is gestegen.

De DNA-vloeistof zorgt er vooral voor om een gestolen kunstwerk te traceren na de diefstal. De gemeente Almere gaat alle bronzen beelden met de DNA vloeistof laten behandelen. Bron: omroepflevoland.nl

Politie Zaandam - Purmerend schaft UV-lampen aan

21 February 2014

Politiemensen in Zaandam en Purmerend zijn uitgerust met UV-lampen. Deze zaklampen met UV-licht maken bij veel korpsen en FO al jaren deel uit van de standaarduitrusting van iedere politieman en -vrouw in dat gebied. In Zaandam en Purmerend worden tevens het aantal controlers op sporen van DNA-markering of DNA-Spray opgevoerd.

Lees verder ›