Nieuws

Nieuws

Noord/Zuidlijn zet DNA-spray in

4 November 2014

Koper is kostbaar
Vertel Tom, wat is DNA-spray en waarom spuiten we het straks op onze koperen kabels? Tom: “Zoals je waarschijnlijk wel weet is koper ontzettend kostbaar en daardoor erg in trek bij dieven. Om te voorkomen dat deze koperrovers er in de toekomst met onze kabels vandoor gaan behandelen we het koper met synthetische DNA, zodat de kabels een eigenaar hebben en daardoor niet aantrekkelijk om te verhandelen zijn.”

Bron: hierzijnwij.nu

Nieuw-West voorziet twee nieuwe gebieden van DNA-spray

4 November 2014

Stadsdeel Nieuw-West heeft twee nieuwe winkelgebieden aangewezen waar DNA-spray installaties worden geplaatst. Het gaat om het Confuciusplein met het aangrenzende stuk van de Burgemeester van Leeuwenlaan en het Lambertus Zijlplein.

Op de pleinen worden waarschuwingsborden geplaatst met de boodschap dat het gebied is beveiligd met DNA-spray. Bron: parool.nl

DNA-spray in kinderprogramma Willem Wever

24 September 2014

DNA-spray trekt zelfs de aandacht bij kinderen. Rosalie van 11 vroeg aan Willem Wever: Wat is DNA-spray?

 

Deel 1

Deel 2

Begraafplaats Kerkrade voorzien van SDNA

30 June 2014

KERKRADE – Met onzichtbare en onschadelijke SDNA-spray zijn waardevolle voorwerpen op gemeentelijke begraafplaatsen in Kerkrade gemerkt. Hierdoor wordt het verhandelen van deze objecten bemoeilijkt. Bovendien zijn bij de ingangen van deze begraafplaatsen waarschuwingsborden geplaatst. Dit schrijft het college van B & W, naar aanleiding van vragen van de CDA-fractie.

De maatregel blijkt aan te slaan, zo wordt verder geconstateerd, omdat sindsdien geen nieuwe feiten zijn gemeld. Daarnaast is het toezicht verscherpt en blijkt sprake van een uitgebreide informatievoorziening. Ook de beheerders/eigenaren van ‘particuliere begraafplaatsen’ worden geïnformeerd en krijgen desgewenst tips. Bron: kerkrade.gezien.nl

70% minder koperdiefstal op het spoor

17 April 2014

Het aantal koperdiefstallen op het spoor in drie jaar met 70 procent afgenomen.

Waren er in 2011 nog 516 van dit soort diefstallen, in 2012 waren dat er 288 en vorig jaar 153. Die cijfers heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie naar de Tweede Kamer gestuurd.

 

Actie koperslag
In 2011 werd begonnen met de Actie Koperslag om deze criminaliteit aan te pakken. De actie werd opgezet, omdat diefstal van koper op het spoor kan leiden tot gevaarlijke situaties en overlast.

Belangrijke aanleiding was een botsing in januari 2011 tussen een ICE-trein en een goederentrein bij Zevenaar, waarbij koperdiefstal een van de oorzaken bleek. Ook leidt de diefstal van koper uit bovenleidingen tot vertragingen.

 

Minister tevreden
​Opstelten is tevreden over de actie van politie, justitie, ProRail, TenneT en de metaalbranche. Doel was het aantal koperdiefstallen te halveren. Het aantal opgepakte verdachten is relatief klein en nam na een stijging in 2012 naar 33 weer af naar 17 vorig jaar. Daarmee kwam de pakkans uit op 6,9 procent.

De minister vindt preventieve maatregelen als het markeren met SDNA beter gelukt dan het opsporen of betrappen van de koperdieven. Bron: rtlnieuws.nl