Nieuws

Nieuws

Kunstwacht markeert bronzen beelden in Almere met DNA

2 April 2014

Om diefstal van bronzen kunstwerken te voorkomen gaat de gemeente Almere een aantal kunstwerken beveiligen met DNA-vloeistof. Het wordt met wattenstaafjes op strategische plekken aangebracht. Niet te zien met het blote oog maar wel met uv-stralen.

De afgelopen jaren is de diefstal van brons en koper sterk toegenomen. Ook kunstwerken in de openbare ruimte moeten het ontgelden. Dit komt vooral omdat de prijs per kilo de laatste jaren sterk is gestegen.

De DNA-vloeistof zorgt er vooral voor om een gestolen kunstwerk te traceren na de diefstal. De gemeente Almere gaat alle bronzen beelden met de DNA vloeistof laten behandelen. Bron: omroepflevoland.nl

Politie Zaandam - Purmerend schaft UV-lampen aan

21 February 2014

Politiemensen in Zaandam en Purmerend zijn uitgerust met UV-lampen. Deze zaklampen met UV-licht maken bij veel korpsen en FO al jaren deel uit van de standaarduitrusting van iedere politieman en -vrouw in dat gebied. In Zaandam en Purmerend worden tevens het aantal controlers op sporen van DNA-markering of DNA-Spray opgevoerd.

Lees verder ›

Koperdiefstal op het spoor met 40% gedaald.

7 February 2014

De koperdiefstal op het spoor is fors gedaald. Uit de cijfers van ProRail van 2013 blijkt dat het aantal gevallen van koperdiefstal met 40 procent is gedaald ten opzichte van 2012. Volgens de spoorbeheerder is dat te danken aan diverse maatregelen die zijn genomen zoals extra controles en samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie, de metaalbranche en het openbaar ministerie.
‘Actie Koperslag’ is een van de maatregelen die bijdroeg aan de forse daling. Dit convenant, getekend in 2011, is een samenwerking tussen het ministerie van Veiligheid en Justitie, ProRail, de metaalbranche en het openbaar ministerie. SDNA is onderdeel van dit convenant en is veel koper door ProRail bewerkt met synthetisch DNA zodat de afkomst van het koper kan worden bepaald.

Limburgse Politie schaft UV-lampen en microscopen aan

25 January 2014

Met de aanschaf van 75 UV-lampen en drie microscopen denkt de Limburgse politie een stuk sterker te staan in de aanpak van diefstallen in de agrarische sector. De Provincie honoreert dit initiatief met een financiële bijdrage van 6.742 euro. Dat maakte de provincie bekend.
Met UV-lampen kan een SDNA-markering zichtbaar worden gemaakt, waarna deze met een microscoop wordt uitgelezen. Met dit project worden 75 noodhulpvoertuigen voorzien van deze lampen en 3 districtsbureaus krijgen de beschikking over microscopen. Verwacht wordt dat op termijn inzet van SDNA preventief werkt en leidt tot een daling van (koper)diefstallen binnen de agrarische sector. Bron: dichtbij.nl

SDNA-spray wederom bewijsmiddel in rechtzaak

19 December 2013

Op 4 oktober 2013 was de zitting in de rechtbank van Breda. De officier van justitie achtte bewezen dat de verdacht zowel de gokhal in Roosendaal als die in Breda heeft overvallen. Zij baseerde zich op camerabeelden, de verklaringen van diverse getuigen, het onderzoek van de politie en de resultaten van het onderzoek naar het spraybeeld op de jas van verdachte (SDNA-spray).
De verdediging is van mening dat de rechtbank tot een bewezenverklaring kan komen en heeft ten aanzien van het bewijs geen verweer gevoerd. Verdachte heeft beide feiten op de tenlastelegging ter zitting bekend. De man werd dit voorjaar op heterdaad gearresteerd na een overval op een gokautomatenhal in Breda. Toen de technische recherche zijn kleding onderzocht met UV-licht, werd het spraybeeld van SDNA-spray zichtbaar. De unieke synthetisch DNA code was afkomstig van een casino/gokhal in Roosendaal. Daar werden twee overvallers enkele dagen eerder besproeid door de aanwezige DNA-douche.