Gemeente

SelectaDNA-markering is een effectief middel in de strijd tegen diefstallen en inbraken. De markering met synthetisch DNA draagt significant bij aan de veiligheidsbeleving van bewoners en zorgt daarnaast voor een afname van het aantal inbraken. De werking van de producten is gebaseerd op het principe van geloofwaardige afschriking. De pakkans bij diefstal en inbraken wordt groter omdat daders via de unieke DNA-code in verband kunnen worden gebracht met een bepaald delict.

Wat levert het op?

• Een vermindering van inbraken en diefstal
• Een verbetering van de veiligheidsbeleving
• Een verbetering van de veiligheidsmeting onder bewoners
• Positieve publiciteit en aandacht van de media

Veilig wonen

De producten van SDNA kunnen op projectbasis worden ingezet om woongebieden veiliger te maken en slachtoffers van vermogensdelicten in uw gemeente een veiliger gevoel te geven. In samenspraak met de verantwoordelijke betrokkenen voorzien wij u van een compleet verzorgd project, inclusief projectplan, notities en communicatiestrategie. Ook verzorgen wij de benodigde protocollen en de middelen die binnen het regionale politiekorps nodig zijn voor de correcte verwerking van SDNA-producten binnen het onderzoek.

Projecten

Gemeenten kunnen projecten met SelectaDNA financieren in gebieden waar veel overlast door inbraken is. Afhankelijk van de overlast wordt gewerkt met SDNA-markeringskits (tegen woninginbraken en diefstal) of met SDNA-spray (tegen bedrijfsinbraken, overvallen of ramkraken).

Strategie

In samenspraak met u zullen wij de lokale politie informeren en voorzien van de benodigde middelen en protocollen om SelectaDNA waar te kunnen nemen en te analyseren. De politie kan bij aanhoudingen en opsporingen actief gebruik maken van uv-lampen. Criminelen worden zich hierdoor bewust van de risico's die het plegen van overvallen of inbraken oplevert. Bij het aantreffen van SelectaDNA kan de politie de verdachte koppelen aan een delict en afhankelijk van de omstandigheid waarin SelectaDNA wordt aangetroffen dient het vervolgens als aanwijzing of aanvullend bewijs in een strafzaak.

Preventie

Projecten hebben laten zien dat alleen al het frequente gebruik van uv-lampen tijdens de opsporing de kans op vermogensdelicten sterk vermindert. Ook het plaatsen van borden die op het gebruik van SelectaDNA wijzen werkt preventief. Tot slot versterkt lokale publiciteit rondom een project de preventieve werking van de producten.

Het aandeel van de gemeente/collectief

Gemeentes en verzekeraars kunnen op verschillende manieren een bijdrage leveren aan projecten met SelectaDNA. Denkt u in ieder geval aan de volgende inspanningen:
• (Mede)financieren van een SelectaDNA project, of campagne voeren ter stimulatie van aanschaf door bewoners.
• Een communicatiemedewerker beschikbaar stellen voor het informeren van alle betrokkenen en media.
• Initiëren van projectoverleg met politie en SelectaDNA.

Informatie

Wilt u meer informatie over SelectaDNA of heeft u na het lezen van het bovenstaande nog vragen? Neem dan contact met ons op.