Hoe werkt SelectaDNA-Spray?

SDNA-spray is een vloeistof waarin een unieke synthetische (in een laboratorium vervaardigde) DNA-code is verwerkt. Een sprayinstallatie die boven uitgangen en/of plaatsen met diefstalgevoelige producten wordt geplaatst zorgt ervoor dat de vloeistof tijdens een inbraak of overval als een douche op de dader terecht komt. De spray is niet schadelijk, maar blijft wel langere tijd op kleding en lichaam aanwezig. Na een overval zal de politie de gebruikte spay-can op locatie zeker stellen. Als een verdachte in beeld komt zal de politie in eerste instantie met behulp van een UV-lamp huid en kleding van de verdachte op de aanwezigheid van DNA-Spray controleren. Vervolgens wordt een in een forensisch laboratorium d.m.v. een DNA-analyse vastgesteld of de aangetroffen DNA-code overeenkomt met de code die op de betreffende locatie werd ingezet. Hierdoor kan een verdachte door de politie eenduidig aan een plaats delict worden gekoppeld. "DNA-plaats-delict" levert belangrijk ondersteunend bewijs bij vervolging.

Activatie

Er zijn verschillende manieren om het SDNA-spray systeem bij een overval te activeren. Veiligheid van personeel staat hierbij voorop. Bij inzet als inbraakpreventie wordt de installatie meestal gekoppeld aan een alarmsysteem.

Preventie

Doel van de inzet van SelectaDNA-Spray is op de eerste plaats preventie. De inzet van DNA-Spray wordt daarom door waarschuwingsbordjes en stickers duidelijk aangegeven om potentiële daders op de risico's te wijzen.

Wilt u meer weten over de werking van SDNA-spray? Neem dan contact met ons op.