Wat is SelectaDNA?

SelectaDNA bevat als belangrijkste component synthetisch DNA. Dit DNA wordt in een laboratorium opgebouwd uit precies dezelfde bouwstenen, aangeduid met de letters C, T, A en G, die ook in natuurlijk DNA zijn terug te vinden. Toch is SelectaDNA een volledig kunstmatig product waarvoor geen natuurlijk of menselijk DNA gebruikt wordt.

Een fragment synthetisch DNA bestaat uit tientallen baseparen die gevormd worden uit unieke combinaties van de bouwstenen. Elk stuk DNA heeft hierdoor zijn eigen code.

Markering

In ieder flesje SDNA-markering wordt een kort fragment synthetisch DNA opgenomen. Hierdoor krijgt de vloeistof een unieke DNA-code mee. De DNA-sporen zijn niet te verwijderen als de markering op de juiste manier is aangebracht.

Microdots

Naast het synthetische DNA bevat SDNA-markering duizenden microdots. Dit zijn zeer kleine kunststof schijfjes waarop met een laser een unieke code is aangebracht. Met behulp van een loep of microscoop is de code eenvoudig te zien. Dit biedt de politie een tweede mogelijkheid om de rechtmatige eigenaar van een product te achterhalen. Het verwijderen van de dots is weliswaar mogelijk, maar is zinloos, omdat er altijd DNA sporen achter zullen blijven. De Microdots zijn natuurlijk ongevoelig voor invloeden van buitenaf zoals zonlicht en vocht.