Hoe werkt SelectaDNA-markering?

SelectaDNA-markering is een lijmachtige vloeistof die u op uw bezittingen kunt aanbrengen om ze te beschermen tegen diefstal. De basis van de markering is een lijm op waterbasis die transparant opdroogt wanneer u hem als een soort lak op uw kostbaarheden aanbrengt. Om de markering zichtbaar te maken is in de vloeistof een bestanddeel opgenomen dat oplicht onder een uv-lamp. Zodra het materiaal met uv-licht wordt beschenen licht het helderblauw op.

Synthetisch DNA

SDNA-markering is voorzien van een stukje synthetisch, in een laboratorium gemaakt, DNA. Dit DNA heeft een unieke code die in een beveiligde database wordt opgeslagen. Na forensisch onderzoek van het DNA-materiaal kan de politie via de database nagaan wie de rechtmatige eigenaar van een gemarkeerd product is.

Microdots

Naast het synthetische DNA bevat SDNA-markering duizenden microdots. Dit zijn zeer kleine kunststof schijfjes waarop met een laser een unieke code is aangebracht. Met behulp van een loep of microscoop is de code eenvoudig te zien. Dit biedt de politie een tweede mogelijkheid om de rechtmatige eigenaar van een product te achterhalen.

Registreren

Alle SDNA-markeringskits hebben een unieke code op de microdots en in het DNA. Het nummer van uw SDNA-product slaat u op in een beveiligde database waartoe alleen u als gebruiker en de politie toegang hebben. Na aanschaf van een SDNA-markeringskit heeft u alle benodigde informatie voor eenvoudige online registratie bij de hand.

Het is belangrijk dat u uw gegevens zorgvuldig invult omdat ze door de politie gebruikt worden om eventueel gestolen goederen aan u terug te bezorgen. Registratie in de SDNA-database is bij de prijs van een markeringskit inbegrepen. De registratie is 5 jaar geldig. Na deze periode betaalt u een klein bedrag per jaar om geregistreerd te blijven.

Deze registratie is niet verplicht. Wanneer u de registratie niet verlengt, vervalt de ‘Toch woninginbraak? Geld terug!’ garantie en heeft u geen toegang meer tot de database (u kunt vanaf dat moment geen wijzigingen meer doorgeven). De oorspronkelijke gegevens blijven behouden voor de opsporing door de politie.

Veilig

SDNA-markering is veilig te gebruiken op bijna al uw bezittingen (met uitzondering van textiel) en bij normaal gebruik onschadelijk voor uw gezondheid. U kunt het product gebruiken om kostbaarheden in uw woning te markeren, maar ook voor eigendommen in uw boot, auto, schuur en caravan. Wanneer de markering volgens de gebruiksaanwijzing wordt aangebracht is het DNA praktisch niet te verwijderen. Een groot voordeel van de DNA-techniek is daarnaast dat u maar een heel klein oppervlakte hoeft te markeren om van de werking te kunnen profiteren. U kunt dus ook kleine voorwerpen, zoals sieraden, onopvallend markeren.

Bestellen

SDNA-markering is te bestellen via de webshop. Wanneer u niet via internet kunt of wilt bestellen dan kunt u uw bestelling telefonisch aan ons doorgeven. De SDNA-markeringskits zijn niet in de winkel verkrijgbaar.